english English italiano Italiano
Venice

 

Σαν Πόλο και Σάντα Κρότσε

Παρόλο που είναι δυο ξεχωριστές περιοχές, έχουν πολλά κοινά, γι' αυτό και θα αναφερθώ σε αυτές σαν να είναι μία. Πήραν το όνομά τους, από τις ομώνυμες εκκλησίες που υπάρχουν στα σεστιέρι τους. Είναι οι κατεξοχήν εμπορικές περιοχές, με μικρά μαγαζάκια, στενά σοκάκια που καταλήγουν σε πλατείες. Η περιοχή Σαν Πόλο βρίσκεται στα ανατολικά κυκλικά του Μεγάλου Καναλιού, ενώ το Σάντα Κρότσε είναι προς τα δυτικά, περιέχοντας την Piazzale Roma (την πλατεία στην οποία βρίσκεται η αφετηρία των λεωφορείων) και το tronchetto (ο χώρος στάθμευσης). Στον χάρτη που ακολουθεί, διακρίνονται τα υποτυπώδη σύνορα των δυο αυτών σεστιέρι με τις άλλες, ενώ με κόκκινη βούλα τονίζεται η θέση της Γέφυρας Ριάλτο, της πιο κεντρικής, όμορφης και μεγάλης γέφυρας της Βενετίας.

San Polo and Santa Croce area

Η Ponte di Rialto, η αλλιώς, Γέφυρα του Ριάλτο, είναι το τεχνητό σύνορο μεταξύ των περιοχών Σαν Μάρκο και Σαν Πόλο, ενώ ανήκει στο Σαν Πόλο. Μέχρι τον 19ο αιώνα ήταν ο μόνος σύνδεσμος ανάμεσα στις δυο πλευρές του Μεγάλου Καναλιού. Σήμερα είναι ένα από τα πιο ζωντανά σημεία της Βενετίας, με χιλιάδες κόσμο να συρρέει καθημερινά πάνω της. Ένα χαρακτηριστικό που θυμάμαι, Rialto Bridge imageήταν ότι κάποια στιγμή είχε τόσο κόσμο, σε συνδυασμό με την ζέστη και την υγρασία, που με έπιασε στιγμιαία ζαλάδα, σαν αγοραφοβία και αισθάνθηκα να "πνίγομαι". Σίγουρα δεν θα την βρείτε ποτέ με λίγο κόσμο (ούτε και τα ξημερώματα) ενώ τα μαγαζάκια που υπάρχουν πάνω της είναι γεμάτα δωράκια και σουβενίρ!

Μετά την γέφυρα Ριάλτο, απ' την πλευρά του Σαν Μάρκο και από τις πρώτες πρωϊνές ώρες ως τις 12 το μεσημέρι, η περιοχή ζωντανεύει καθημερινά λόγω της αγοράς του Ριάλτο. Πάγκοι γεμάτοι φρούτα, λαχανικά, φρέσκα κρέατα και ψάρια, καλύπτουν τις ανάγκες των Βενετών κατοίκων αλλά κυρίως των εστιατορίων. Μπορεί να φανεί σε κάποιον αδιάφορο το να επισκεφτεί μια λme in Rialto marketαϊκή αγορά, αλλά πιστέψτε με αξίζει τον κόπο. Είναι μια πανδαισία χρωμάτων, είναι η καθημερινή ζωή της πόλης και ένα "διαφορετικό" αξιοθέατο που σπάνια δεν θα συγκινήσει κάποιον. Σε μια συνέντευξη μάλιστα που παραχώρησε ο δήμαρχος της Βενετίας ,κύριος Τζόρτζιο Ορσόνι, σε τοπική εφημερίδα αναφέρει ότι: "Δεν μπορεί να θεωρηθεί κάποιος ότι αγαπάει την Βενετία μόνο και μόνο γιατί παίρνει μια μάσκα την οποία στολεί στο σπίτι του, όταν γυρίζει πίσω. Αυτός είναι συνήθως ένας τουρίστας, που δεν τον ενδιαφέρει η ζωή της Βενετίας, οι ρυθμοί της, η αγορά της. Δεν έχω δει κανέναν τουρίστα να αγοράζει φρούτα από την αγορά Ριάλτο, για παράδειγμα."

FruitΕγώ θυμάμαι πως έπιασα τον εαυτό μου να εντυπωσιάζεται από την αγορά του Ριάλτο. Είδα λαχανικά που δεν είχα δει ποτέ μου από κοντά, 5-6 διαφορετικά είδη ντομάτας και άλλα τόσα - ίσως και παραπάνω - μανιτάρια, ψάρια που δεν μύριζαν (!!!), ανθρώπους γλυκούς πίσω από τους πάγκους που γελούσαν όταν προσπαθούσα να συνεννοηθώ μαζί τους με τα λίγα ιταλικά που ξέρω. Αλλά δεν νομίζω ότι η γλώσσα ήταν εμπόδιο. Άλλωστε, η γεωγραφία των ανθρώπων είναι ίδια για όλους...

Τέλος, αξίζει να αναφερθώ και στην Piazzale Roma, στην περιοχή Σάντα Κρότσε, στην οποία μπορείτε να βρείτε ταξί και λεωφορεία ή μπορείτε να πάρετε το τρένο από τον σταθμό που βρίσκεται πολύ κοντά της, για να ταξιδέψετε σε περιοχές εκτός της πόλης. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός, ότι είναι η μόνη περιοχή του κέντρου της Βενετίας στην οποία υπάρχουν δρόμοι! Στην Piazzale Roma επίσης, μπορείτε να βρείτε τα υποκαταστήματα όλων των μεγάλων εταιρειών Rialto marketενοικίασης αυτοκινήτων. Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία μπορείτε να ελέγξετε και την επίσημη ιστοσελίδα της Βενετίας: www.comune.venezia.it

 

return to top