english English italiano Italiano
Venice

 

Σαν Μάρκο

Το σεστιέρε (περιοχή) του Σαν Μάρκο, θεωρείται η πιο όμορφη και ακριβή περιοχή της πόλης. Περιβάλλεται στα βόρεια, δυτικά και νότια της από το Canal Grande (Μεγάλο Κανάλι) που θεωρείται το μεγαλύτερο κανάλι του κέντρου της Βενετίας τόσο σε έκταση, όσο και σε πλάτος. Το Canal Grande είναι η πιο παλιά "λεωφόρος" της πόλης, πράγμα που διαπιστώνει κανείς αμέσως, αφού πλαισιώνεται από τα πιο μεγαλοπρεπή παλάτσο (παλάτια) της πόλης που η ηλικία τους ξεπερνάει τα 500 έτη ζωής. Επιπρόσθετα στο σεστιέρε αυτό, συγκαταλέγεται και το νησάκι Σαν Τζόρτζιο Ματζόρε, το οποίο αξίζει να επισκεφτείτε για την ομώνυμη εκκλησία του.

Map of San Marco area

Το πιο εντυπωσιακό όμως χαρακτηριστικό του σεστιέρε Σαν Μάρκο, είναι φυσικά η πλατεία του Σαν Μάρκο. Αυτή η πλατεία είναι γνωστή, για την ομώνυμη εκκλησία, το κωδωνοστάσιο της και το αξιοθαύμαστο παλάτι των Δόγηδων, αρχόντων της περιοχής. Βέβαια, έχει κι άλλο έSan Marco squareνα χαρακτηριστικό. Είναι το πρώτο σημείο της Βενετίας που το καλύπτει η θάλασσα μετά από μια δυνατή νεροποντή. Έχουν τραβηχτεί πάρα πολλές φωτογραφίες με κατοίκους και τουρίστες να περπατάνε με τις γαλότσες τους ή να χρησιμοποιούν ακόμα και μικρή βάρκα για να διασχίσουν την πλατεία! Χαρακτηριστική είναι η διπλανή φωτογραφία του National Geographic.

Πέρα όμως από όλα αυτά, η πλατεία ενδείκνυται για βόλτες σε μαγαζιά (καθώς εκεί βρίσκονται πολυτελή καταστήματα), για ένα καφεδάκι σ' ένα από τα πιο παλιά καφενεία του κόσμου, το Florian, που παίζει πάντοτε ζωντανή μουσική ή ακόμα και για μια επίσκεψη στα αξιοθέατα της πλατείας. San Marco square map

San Marco churchΣτην εκκλησία του Σαν Μάρκο, εκτός από το εντυπωσιακό εσωτερικό του ναού μπορείς να δεις ανεβαίνοντας στον εξώστη της, (μετά από αρκετά σκαλοπάτια!) την απίθανη θέα της πλατείας και της λιμνοθάλασσας δίπλα από αυτήν. Κάποια χρέωση δεν έχει για να μπεις στην εκκλησία, αλλά για τον εξώστη υπάρχει ένα μικρό αντίτιμο, λόγω του μικρού μουσείου που στεγάζεται πριν από αυτόν και που η διαδρομή σε υποχρεώνει να ακολουθήσεις. Η θέα όμως που αντικρίζεις, άξιζει πραγματικά τον κόπο...view from the churchΜην ξεχάσετε όμως να οπλιστείτε με υπομονή, γιατί η ουρά για το εσωτερικό της Βασιλικής είναι πάντοτε μεγάλη! Χάρτη της εκκλησίας, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Το παλάτι του Δόγη (Palazzo Ducale) βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της εκκλησίας. Η είσοδος του είναι από την πλευρά της λιμνοθάλασσας. Ο δήμος της Βενετίας, έχει ορίσει ένα ενιαίο εισιτήριο που περιλαμβάνει την είσοδο σε τέσσερα μουσεία (Palazzo Ducale, Museo Correr, Museo Archeologico, Biblioteca Marciana) και σε ένα επιλογής από μία συγκεκριμένη λίστα. Μπορεί αυτό να φαίνεται άχρηστο σε κάποιους αλλά είναι πρακτικό γιατί περιμένεις μία φορά σε ουρά ενώ έχει και έκπτωση σε φοιτητές. Βέβαια, για κάποιους που θέλουν να δουν μόνο ένα μουσείο, σίγουρα δεν συμφέρει.

Η τελευταία είσοδος έχει οριστεί στα 90 λεπτά πριν το κλείσιμο (η ώρα αυτή, αλλάζει το χειμώνα και το καλοκαίρι), πράγμα διόλου υπερβολικό καθώς το παλάτι είναι τεράστιο και αν θες να δεις όλες τις αίθουσες με την ησυχία σου, μπορεί να χρειαστείς και περισσότερο χρόνο. Οι αίθουσες που πραγματικά με εντυπωσίασαν, όταν το επισκέφτηκα, ήταν η Αίθουσα του μεγάλου συμβουλίου, τα Doge' s Palaceδιαμερίσματα των Δόγηδων και οι φυλακές. Στο τέλος των φυλακών μάλιστα, υπάρχει ένας πολύ στενός διάδρομος (σαν πολύ στενό δωμάτιο), ο οποίος ουσιαστικά είναι μια γέφυρα, η λεγόμενη "Γέφυρα των Στεναγμών". Αυτήν την γέφυρα διέσχιζαν οι παραβάτες καθώς πήγαιναν στους ανακριτές, μια γέφυρα χτισμένη σαν δωμάτιο, με πάρα πολύ μικρά παράθυρα, που μέσα από αυτά συνήθως, έβλεπαν για τελευταία φορά τον έξω κόσμο.

Τέλος, απ' την κορυφή του κωδωνοστασίου μπορεί κανείς να θαυμάσει την θέα στην πόλη, καλύτερα από τον εξώστη της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου, καθώς το ύψος του φτάνει τα 105 μέτρα. Εδώ το ανέβασμα είναι παιχνιδάκι, καθώς ένας σύγχρονος ανελκυστήρας αναλαμβάνει να Torcello islandσας ανεβάσει στην κορυφή (με ανελκυστήρα μπορείτε να ανεβείτε και στο κωδωνοστάσιο της εκκλησίας Σαν Τζόρτζιο Ματζόρε). Η μόνη μου συμβουλή είναι, πως αν σκοπεύετε να ανεβείτε στην κορυφή να το κάνετε σε μια καλή ημέρα, από μετεωρολογικής απόψεως, καθώς στα 105 μέτρα με άσχημο καιρό, όχι μόνο θα κρυώνετε αλλά θα κρατιέστε να μην σας πάρει ο αέρας! return to top