english English italiano Italiano
Venice

 

Τα νησιά της λιμνοθάλασσας

Η Βενετία μετράει αναρίθμητα νησάκια, ίσως και πάνω από εκατό. Εκτός από το κέντρο της, που περιλαμβάνει τα έξι σεστιέρι που αναλύθηκαν λεπτομερώς σε άλλες ενότητες, τα πιο γνωστά νησιά της λιμνοθάλασσας της Βενετίας είναι τα εξής:

Η αλήθεια είναι πως εγώ από όλα αυτά, πρόλαβα να πάω μόνο στο Λίντο! Γι' αυτό και θα αναφερθώ σε αυτό λεπτομερώς αργότερα. Για την ώρα, θα παραθέσω κάποια στοιχεία για το καθένα από τα άλλα δώδεκα.

Τορτσέλο

Ιδρύθηκε μεταξύ 5ου και 6ου αιώνα μ.Χ. Είναι γνωστό για τον καθεδρικό ναό του, την Σάντα Μαρία ντελ Ασούντα, καθώς είναι το πιο παλιό κτίσμα της λιμνοθάλασσας. Σήμερα αριθμεί μόλις 60 κατοίκους.

Μπουράνο

Είναι το πιο γραφικό νησί της λιμνοθάλασσας. Είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένο και το χαρακτηριστικό γνώρισμά του, είναι τα τα πολύχρωμα σπίτια του.

Σαν Φραντσέσκο ντελ Ντεζέρτο

Αυτό είναι το πιο μυστηριώδες νησί της λιμνοθάλασσας. Κατοικείται από 9 μοναχούς και μπορεί να το επισκεφτεί κάποιος μόνο αν το παζαρέψει με κάποιον βαρκάρη από την προκυμαία του Μπουράνο.

ΜουράνοMurano glass

Από τα πιο γνωστά νησάκια λόγω της φήμης που έχει το φυσητό γυαλί, προϊόντα του οποίου κατασκεύαζονται εδώ. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την τέχνη αυτή σε ένα από τα αρκετά εργοστάσια γυαλικών που υπάρχουν στο νησί. Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το Μουσείο Γυαλικών και φυσικά μην φύγετε από την Βενετία, χωρίς να πάρετε ένα αντικείμενο από φυσητό γυαλί!

Σαν Μικέλε

Είναι το νησί-κοιμητήριο. Το νεκροταφείο εκτείνεται στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού. Σήμερα βέβαια, λόγω έλλειψης χώρου, οι περισσότεροι Βενετοί θάβονται στην ηπειρωτική χώρα.

Τζιουντέκα

Είναι ένα νησί, με εγκαταλελειμένα παλάτσο, ενώ ενδείκνυται για έναν περίπατο στην προκυμαία του, καθώς προσφέρει ωραιότατη θέα στην Βενετία. Σ' αυτό βρίσκεται και το διάσημο ξενοδοχείο Cipriani, ένα ήσυχο κατάλυμα για όσους θέλουν να είναι μακριά από την βαβούρα της πόλης.

return to top

Σαν Σέρβολο

Είναι το νησί των τεχνών. Σε αυτό βρίσκεται το Ευρωπαϊκό Κέντρο Εκπαίδευσης Τεχνιτών για την Διατήρηση της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Βενετίας. Το κέντρο μπορούν να το επισκεφτούν μόνο τεχνίτες και σπουδαστές, αφού ζητήσουν πρώτα άδεια.

Σάντα Μαρία ντέλα Γκράτσια

Αυτό το νησί έχει μόνο το ομώνυμο μοναστήρι και ένα νοσοκομείο για μολυσματικές ασθένειες που οι φήμες λένε ότι σύντομα θα καταργηθεί. Δεν επιτρέπεται η είσοδος στο κοινό.

Σαν Λάτζαρο ντέλι Αρμένι

Είναι ένα ακόμα νησί-μοναστήρι.

Λίντο

Βλέπε παρακάτω.

Σαν Κλεμέντε

Είναι ένα ακόμα νησί-μοναστήρι. Παλιά λειτουργούσε ως καταφύγιο για τους προσκυνητές που κατευθύνονταν προς τους Αγίους Τόπους.

Λατζαρέτο Νουόβο

Είναι από τα λίγα ακατοίκητα επισκέψιμα νησιά. Είναι γνωστό για τις αρχαιολογικές ανασκαφές του.

Ποβέλια

Είναι ένα ακατοίκητο νησί, κλειστό για το κοινό. Σήμερα χρησιμοποιείται για διάφορες καλλιέργειες, όπως αμπέλια.

(Για πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια των βαπορέτο που πάνε στα νησιά της λιμνοθάλασσας θα βρείτε εδώ)

return to top

 

Εγώ λοιπόν όπως προείπα επισκέφθηκα μόνο το νησί του Λίντο. Και μάλιστα δις! Η γραμμή 1 θα σας πάει κατευθείαν, με αφετηρία την στάση των βαπορέτο δίπλα από την γέφυρα Ριάλτο. Ο λόγος που είχα τέτοια ιδιαίτερη προτίμηση στο Λίντο ήταν η τεράστια παραλία του και φυσικά το ενδιαφέρον μου για το μέρος που γίνεται το κινηματογραφικό φεστιβάλ της Βενετίας!

Το Λίντο προσφέρεται για πολλές δραστηριότητες. Μπορείς να νοικιάσεις το διπλό ποδήλατο (τέλειαbicycle of Lido εφεύρεση!!!) σε ένα από τα πολλά αρμόδια μαγαζάκια κοντά στην προκυμαία του Λίντο, να πας για μπάνιο στην τεράστια παραλία, να κάνεις την βόλτα σου δίπλα από αυτήν, ή ακόμα και να δοκιμάσεις το καλύτερο παγωτό στην ζωή σου, σε μια από τις δεκάδες gelateria του νησιού.

Οι παραλίες του Λίντο είναι τεράστιες, αμμώδεις, με θάλασσες που έχουν μπλε σημαιάκι, αλλά δεν είναι και από τις πιο καθαρές. Αυτό συμβαίνει γιατί ο κόσμος που τις επισκέπτεται είναι πάρα πολύς. Βέβαια, έχει τα πιο πολλά κοχύλια που έχω δει ποτέ μου! Μια χούφτα άμμο πιάνεις και αμέσως είναι στο χέρι σου 3-4 κοχύλια! Γι' αυτούς που ξέρουν κάτι παραπάνω για την καθαρότητα της θάλασσας, δεν πηγαίνουν ποτέ στην παραλία που οδηγεί ο κεντρικός δρόμος του Lido beach νησιού, αλλά συνεχίζουν προς το τέλος της, εκεί που δεν υπάρχουν τόσοι πολλοί, και κατ' επέκταση η θάλασσα είναι πιο καθαρή. Ένα άλλο χαρακτηριστικό πάντως της τεράστιας αυτής παραλίας, είναι ο διαχωρισμός της σε δημόσια και ιδιωτική (στην πρώτη δεν πληρώνεις ενώ στην άλλη ναι-εκτός αν ανήκει σε κάποιο ξενοδοχείο!) και των καμπινών της. Οι καμπίνες είναι παραθαλάσσια μικρά σπιτάκια που νοικιάζονται για λίγες ώρες ή ακόμα και για όλους τους καλοκαιρινούς μήνες ενώ συνήθως είναι η προτίμηση των πιο εύπορων.

Στο Λίντο, επίσης έχει γυριστεί και η διάσημη ταινία "Ο έμπορος της Βενετίας" και μάλιστα στο πανάκριβο ξενοδοχείο Ηotel des Bains ή αλλιώς ξενοδοχείο των διασήμων. Αυτό το ξενοδοχείο προσφέρει ιδιωτική παραλία αλλά και καμπάνες για να αλλάζουν οι πελάτες του μετά από το Hotel des Bains - Lidoμπάνιο τους στην θάλασσα.

Παρόλα αυτά, όποιος και να είναι ο λόγος που θέλετε να επισκεφτείτε το Λίντο, σίγουρα θα περάσετε τέλεια!

 

return to top