english English italiano Italiano
Venice

 

Ντορσοντούρο

Η περιοχή αυτή, πήρε το όνομά της από το συμπαγές υπέδαφος πάνω στο οποίο χτίστηκε (Dorsoduro = dorso + duro = σκληρή ραχοκοκαλιά"). Στο δυτικό, ανατολικό και νότιο μέρος της πλαισιώνεται από το Μεγάλο Κανάλι, ενώ το βόρειό της συνορεύει με το Σαν Πόλο και την Σάντα Κρότσε. Το Ντορσοντούρο ήταν κάποτε η μόνιμη έδρα της πόλης, προτού πάρει την θέση του στα τέλη του 19ου αιώνα, το Ριάλτο. Χαρακτηριστικό αξιοθέατο του, ειδικά για τους φιλότεχνους, είναι η Γκαλερί ντελ Ακαντεμία, όπου περιέχει την μεγαλύτερη συλλογή βενετικής τέχνης. Είναι το σεστιέρε των αντιθέσεων καθώς μπορείς να βρεις τόσο ευγενείς και πλούσιους ανθρώπους να μένουν στην ανατολική πλευρά της Ακαντέμια, όσο και οικονομικά ασθενείς -όπως ψαράδες και ναύτες-, που ζουν στην δυτική πλευρά της.

Dorsoduro map

Ομολογώ ότι για μένα, αυτή η περιοχή, δεν σκόπευε να ικανοποιήσει το ενδιαφέρον μου για τα αξιοθέατα, αφού υπήρξε το μέρος που διεξήχθει κυνήγι θησαυρού για την αναζήτηση της καλύτερης βενετσιάνικης μάσκας! Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να την περπάτησα όλη! Είχα διαβάσει στον οδηγό Mondonovoγια το κατάστημα Mondonovo στο οποίο κατασκευάζονται οι καλύτερες μάσκες της πόλης και ήθελα να πάρω την πιο εντυπωσιακή από αυτές που είχε! Έχοντας λοιπόν τον χάρτη στο ένα χέρι και τον οδηγό στο άλλο, χάθηκα στα σοκάκια της Βενετίας (τι πιο ωραίο από αυτό!) ώσπου...ο δρόμος που ήθελα ξεπήδησε σαν μανιτάρι μπροστά μου! Το μαγαζί ήταν ένα μικροσκοπικό (από αυτά που μου αρέσουν!) αλλά...ήταν κλειστό λόγω διακοπών!!! Με μεγάλη μου λύπη λοιπόν, αρκέστηκα στο να το φωτογραφίσω και συνέχισα τον δρόμο μου στο σεστιέρε Ντορσοντούρο.

Σκοπός μου ήταν πλέον το τα"Floating" marketξίδι επιστροφής προς το ξενοδοχείο. Το περπάτημα περιλάμβανε πολλές στάσεις για φωτογραφίες, αφού η περιοχή ενδείκνυται για αυτό. Καθώς λοιπόν έστριβα, σ' ένα στενάκι, παρατήρησα ένα τεράστιο μαγαζί, διπλάσιο σε μέγεθος από αυτό που είχα αντικρύσει νωρίτερα, γεμάτο μάσκες! Ήταν το Ca' Macana, ένα μαγαζί που κατασκεύαζε μάσκες, πολύ διάσημο όπως έμαθα αργότερα, καθώς ήταν αυτό που έφτιαξε τις μάσκες που χρησιμοποιήθηκαν στην ταινία "Μάτια ερμητικά κλειστά" του Stanley Kubrick. Χωρίς να χάσω καιρό μπήκα μέσα και άρχισα να χαζεύω την ομολογουμένως τεράστια ποικιλία! Αφού έκατσα περίπου 45 λεπτά, όντας αναποφάσιστη για το ποια να διαλέξω, πήρα την πιο φανταχτερή, με τα πολλά πούπουλα, ευχαρίστησα την εξυπηρετικότατη πωλήτρια και συνέχισα την βόλτα μου στα στενά του σεστιέρε.

Πέρα από όλα αυτά πάντως, το Ντορσοντούρο, αξίζει να το επισκεφτεί κανείς και για την Ακαντεμία και για την συλλογή της γνωστής πλούσιας Γκούγκενχαϊμ (Peggy Guggenheim) και για την πανέμορφη εκκλησία Σάντα Μαρία ντέλα ΣαλούτεSanta Maria de la Salute, που εγώ δυστυχώς πρόλαβα να δω μόνο απ' έξω, αλλά θα ήθελα πολύ να την επισκεφτώ όταν ξαναπάω. Γιατί προσωπικά πιστεύω, ότι τις πιο εντυπωσιακές εκκλησίες που έχω δει ποτέ μου, τις έχω συναντήσει στην πόλη της Βενετίας...

 

 

return to top